Topscore Chenonceaux van La Renaudie

 

Dit familie domein is in 1928 opgericht door Albert Denis en is gevestigd in het zuidelijke gedeelte van de Touraine langs de rivier de Cher. Hun wijngaarden liggen verdeeld over zo’n 60 percelen op de linkeroever van deze zijrivier van de Loire. Alberts’ zoon Jacques zorgde voor verdere uitbreiding van het domein en bouwde zelfs een grote ondergrondse opslagruimte. 

Heden ten dage wordt het bedrijf geleid door Jacques’ zoon Bruno en zijn vrouw Patricia. Het domein bezit zo’n 31 hectare aan wijngaarden.  Bijna de helft wordt op de markt gebracht als AOP Touraine (AOC sinds 1939) en de rest onder AOP Touraine-Chenonceaux (AOC sinds 2011). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ruim 40 jaar. 

Sinds 2016 is ook de jongste dochter Charlotte bij het familiebedrijf  betrokken. Zij is afgestudeerd aan de wijnbouw universiteit van Bordeaux en heeft een studie gevolgd in marketing in Angers. Ze  heeft over de wereld gereisd en op verschillende plekken ervaring opgedaan als junior wijnmaakster. En juist deze ervaring, samen met de expertise van Papa et Maman, zal het domein van een goede toekomst verzekerd zijn.

De wijnen van dit terroir hebben een andere identiteit en dimensie. Voor witte wijn mag hier alleen Sauvignon Blanc gebruikt worden en de wijn moet tot minstens de maand maart op de gistsporen rijpen. Het zijn weelderige, ronde wijnen met mooie aroma’s van kruisbessen, abrikoos en citrus.

Zowel de Touraine sauvignon blanc als de Touraine Chenonceaux steken er met kop en schouder bovenuit. Beide wijnen behoren in hun prijsklasse tot de allerbeste Sauvignon en dat wordt breed gemeten door nationale en internationale pers zoals recent door Jancis Robinson. Haar Loire line-up bestond uit 60 wijnen uit o.a. Pouilly Fumé, Menetou Salon, Sancerre en Touraine en onze Chenonceaux kreeg de bijna zeldzaam (hoogste) score van 17.5/20 met de onderstaande beschrijving:

Certified Terra Vitis and Haute Valeur Environnementale. 100% Sauvignon Blanc. 30-year-old vines on clay hillsides. Seven months on lees, no malo, RS 3.55 g/l.


NHB. Lightly smoky blackcurrant leaf on the nose. Sweetly ripe blackcurrant fruit on the palate but compressed into long racing lines thanks to fresh, elegant, verbena-minty acidity. This is a rather delicious mouthful! I love the juxtaposition of dark, almost candied berry fruit and the tingling green leafiness. I can imagine this going beautifully with a smoked duck, mizuna leaf, shiso and blackberry salad. [Two days later: I tried it with the smoked duck salad, dressing it with blitzed clementine, ginger, fresh shiso leaf, garlic and pumpkin seed oil. It was a stunning match. This wine continued to taste better and better over a week.] (TC) 14% Drink 2020  – 2024 - 17.5/20 


Bekijk hier ons aanbod van Domaine de la Renaudie.


Reacties

Instagram Feed