Domaine Berthelemot: Jong maar ervaren

Berthelemot is een klein domaine van ongeveer 7,8 hectare met wijngaarden in Pommard, Monthélie, Beaune, Beaune 1er cru (o.a. Clos des Mouches ), Puligny Montrachet, Chassagne Montrachet en Meursault. 

Het domaine, relatief jong opgericht in 2006, is gecreëerd door Brigitte Berthelemot (voorheen wijnmaker in de Loire-vallei) na het samenvoegen van de percelen van twee domeinen van Yves Darviot en Jean Garaudet. Wijnmaker Marc Cugney is de verantwoordelijke wijnmaker.

Dit domein zijn we al een aantal jaren aan het volgen. Direct kopen was er helaas niet bij. Het was eerst kennismaken, proeven en voorzichtig aftasten of we hun wijnen mochten importeren. Eén jaar later in 2016 volgden we hetzelfde recept waarbij ons doorzettingsvermogen werd beloond; we mochten kopen. Yes!

Berthelomot is gevestigd in Meursault. Hun focus ligt op het uitdrukken van het specifieke terroir in de wijn. Bijna hun volledige tijd zijn ze in de wijngaard te vinden en koesteren ze hun oude stokken. In de kelder werken ze met 25% nieuw eiken zodat het hout op de verre achtergrond perfect verweven is in de wijn. 

Qua stijl zullen ze nooit zoeken naar overextractie. Al hun wijnen zijn waanzinnig elegant, eerlijk en puur. Je proeft gewoon dat ze hier alles beheersen en dat het sap met zoveel zorg en traagheid gevinifieerd wordt. Gecertificeerd volgens de werkwijze van 'agriculture raisonnée'.


Bekijk hier de wijnen van Domaine Berthelemot.

Reacties

Instagram Feed