Maison Vitteaut-Alberti: The perfect Crémant de Bourgogne

Maison Vitteaut-Alberti werd opgericht in 1951 in Rully. In deze plaats in de Côte Chalonnaise wordt al sinds 1822 mousserende wijnen gemaakt. De oprichters Lucien Vitteaut en zijn vrouw Maria Alberti kozen ervoor om zich te specialiseren in mousserende wijnen volgens de méthode die gangbaar is in de Champagne, de Méthode Traditionnel. Het huis Vitteaut-Alberti is geboren. 

De productie loopt op tot een kleine 20.000 flessen en in de nabije omgeving vallen de wijnen goed in de smaak bij restaurateurs en consumenten. In 1968 neemt zoon Gérard, samen met zijn vrouw  Danielle, grotendeels het roer over en zorgen ervoor dat het bedrijf gaat groeien. Er wordt veel geïnvesteerd in moderne apparatuur en de wijnkelder werd, ten koste van de moestuin, uitgebreid. 

Om een optimale basiswijn te maken, werden zelf de druiven geteeld. Gérard was tevens lid van de werkgroep met doel de mousserende wijnen uit de Bourgogne een eigen appellation te geven. In 1975 is het zover: de AOC Crémant de Bourgogne is een feit. De heldere regels van de AOC zorgen voor een volwaardig Bourgondische wijn.

In 2004 treedt dochter Agnès toe tot het familiebedrijf. Door de constante groei moet het bedrijf verhuizen naar een andere, eigentijdse locatie. Vanaf 2009 worden veel stokken gerooid en vervangen. Het domein omvat dan zo’n 13 hectare Chardonnay, Pinot Noir en Aligoté. Door verdere groei bezit het domein op dit moment zo’n 22 hectare, gelegen in de Côtes Chalonnaise, Hautes- Côtes de Beaune en Maranges. 

De stijl van het huis kan omschreven worden als verfijnd en zacht. Verteerbaar met fijne fruitaccenten en lichte ­mineraliteit. Deze stijl spreekt de connaisseur ­zeker aan. De Crémants van Vitteaut-Alberti vallen vaak in de prijzen en werden menigmaal als ‘Coup de Coeur’ bestempeld in de wel­bekende Guide Hachette.


Bekijk hier de wijnen van Maison Vitteaut-Alberti.

Reacties

Instagram Feed