Taboadella: Eeuwenoude kwaliteit uit Portugal

De familie Amorim is al sinds 1870 werkzaam in de wijnwereld. Eerst als kurkproducent voor de vele porthuizen in Vila Nova de Gaia, het portdistrict aan de andere kant van de rivier de Douro bij Porto. Nu is Corticeira Amorim de grootste en meest vooruitstrevende kurkproducent in de wereld. 

Sinds 1999 bezit de familie ook enkele wijnhuizen. Het begon met het bekende Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo in de Douro vallei. Dit domein met hotelkamers en fine-dining restaurant bestaat al sinds 1764 en produceert vooral sinds de overname hoogwaardige tafel- en Portwijnen. 

Een aantal jaren geleden is men begonnen met het aanplanten van wijngaarden in Alentejo. En sinds juni 2018 is de familie ook eigenaar van een nieuw domein in de Dão vallei: Tabaodella.

In 1908 krijgen de wijnen uit de Dão vallei als eerste een DOP status van niet versterkte wijnen. De wijnen waren toen al bekend als krachtige wijnen met een redelijke oplegtijd. Ook eerder, ten tijde van de Romeinen was bekend dat de grond in deze streek mooie wijnen voortbracht. Een oude stenen wijnpers uit deze tijd is er nog getuige van.

In het zuiden van de vallei komt vooral leisteen voor in de bodem. In het noordelijke gedeelte van de vallei ,waarin Tabaodella ligt, bevat de bodem vooral zand met veel losse graniet. Dit graniet zorgt voor een goede afwatering én arme grond die wel zeer energetisch is. 

De heuvels met dennenbomen rondom zorgen voor bescherming tegen de natheid vanuit de Atlantische oceaan en tegen de harde winden vanuit Spanje. De wijngaarden liggen op zo’n 400 tot 530 meter. Men is bij de aankoop gelijk begonnen met het rooien van de internationale variëteiten. 

Op dit moment heeft het domein 29 hectare beplant met blauwe druiven, vooral Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen en Tinta Roriz ( Tempranillo) en 11 hectare met witte druiven zoals Encruzado, Cercial ( niet te verwarren met Sercial) en Bical. Tevens werd er een moderne wijnkelder gebouwd.



Bekijk hier de wijnen van Tabaodella.

Reacties

Instagram Feed