Domaine de la Grosse Pierre: Een nieuwe generatie

Het domein de la Grosse Pierre wordt in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht door Georges Passot. We zijn in Chiroubles; een van de huidige 10 Cru’s de Beaujolais (toen nog 9). Een bijna romantische streek. Mooie weggetjes door de glooiende heuvels en iedere keer krijg je weer een andere indruk. De wijngaarden van Chiroubles liggen op zo’n 400 meter hoogte in de vorm van een amfitheater. Hoger dan de andere Cru’s. 

Ze worden de wijngaarden tegen regen en koude wind beschermd door de hoge bergtoppen in het westen. De grond is vooral een combinatie van zand met graniet. Op sommige stukken in de appellatie is de bovengrond zo dun dat ze hier gaten in het graniet moesten hakken om de wijnstokken te kunnen planten. De druif hier is de Gamay of volledig, Gamay Noir á Jus Blanc.

In de jaren tachtig nemen zoon Alain samen met zijn vrouw Veronique het familiebedrijf over. Ze blijven de traditionele manier van wijnbouwen volgen. Alain maakt eerlijke wijnen die je jong moet drinken; max 2-3 jaar bewaren. De wijnen werden altijd goed beoordeeld in de welbekende Guide Hachette. 

Het is ook goed vertoeven bij de familie Passot in hun B&B. We hebben menigmaal overnacht op doortocht naar de  wijnbeurzen in de Rhône Vallei en in Montpellier of gewoon blijven hangen in de streek voor de “Bien Boire en Beaujolais”. Altijd gastvrij en een lekker ontbijt met een glaasje Gamay druivensap (ja onvergist).

In 2018 neemt Pauline, kleindochter van Georges, het domein over. Eigenlijk was ze niet van plan om direct het stokje over te nemen. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft na haar studie gewerkt als sommelier in het buitenland en in een sterrenzaak in Lyon. Juist hier werd ze bewust van de mogelijkheden van het terroir in Chiroubles. En ja, ze wordt Vigneronne! Ze heeft nu 9 hectare aan wijngaarden: 7,7 ha in Chiroubles, 0,8 ha in Morgon en 0,7 ha in Fleurie. 

Voorzichtig heeft ze de afgelopen oogsten haar eigen stijl geïntroduceerd; iets moderner (meer sap en energie in de wijn), meer terroir gericht, werken met autochtone gist en ook met hele trossen tijdens de vinificatie. Papa keek eerst iets nerveus toe, maar de resultaten zijn uiterst goed. Pauline staat inmiddels in 'the picture' bij The Wine Advocate, zelfs met haar 'basis' Grosse Pierre 2018 krijgt ze een fantastische 90/100 score. Haar mooiste wijn komt van de bekende 'Grille Midi' wijngaard. 

Deze iconische wijngaard ligt deels in Chiroubles en deels in Fleurie. Deze wijn is biologisch gecertificeerd en wordt nog onder haar eigen naam op de markt gebracht. Ondertussen is de transitie naar biologisch voor de andere wijngaarden ook ingezet. De toekomst ziet er goed uit voor de wijnen van Domaine de la Grosse Pierre. Zeker met zo’n gedreven en getalenteerde wijnmaakster.


Bekijk hier de wijnen van Domaine de la Grosse Pierre.

Reacties

Een reactie posten

Instagram Feed