Buisson Battault

De Meursault streek. We volgen dit gebied al meer dan 25 jaar en de wijnen die hier gemaakt worden blijven ons fascineren en ontroeren. De verschillen in stijl (zelfde terroir en oogstjaar, maar verschillende producenten) zijn opmerkelijk. Zo hebben we onlangs Le Limozin van Buisson Battault toegevoegd aan ons assortiment. Een fantastische Meursault die ons laat denken aan het bekende wijnhuis Michelot. De Limozin van Buisson Battault uit 2018 is voor ons het archétype Meursault: veel rijkdom, smaaklengte en met een grote bodeminvloed. 

Domaine Buisson Battault:  François Buisson is de jongste telg van het gezin Buisson, werd in 1985 betrokken bij het domein. Van 1985 tot 2003 vormden vader en zoon een hecht team. Één helft van het duo was de stille kracht met ervaring en de ander had lef en wilde innoveren. In 1991 nam François het domein volledig over. Met de grootste zorg bewerkt hij zijn wijngaarden voor een optimale bodemexpressie. Op dit moment bezit het domein 8 hectare, verdeeld over 14 appellaties waarbij de nadruk ligt op de productie van Meursaults. 

François, is een man met aandacht voor de bodem, ploegt al zijn wijnstokken om het microbiële leven van de bodem in stand te houden. Hij geeft de voorkeur aan organische meststoffen zoals humus, verder worden er geen onkruidverdelgers gebruikt. 

François, is een man met aandacht voor de bodem, ploegt al zijn wijnstokken om het microbiële leven van de bodem in stand te houden. Hij geeft de voorkeur aan organische meststoffen zoals humus, verder worden er geen onkruidverdelgers gebruikt. 

Zijn doel is om het terroir in de wijn naar boven te halen zonder dat de wijn te streng/hard wordt. Elegantie en wijnplezier staan voorop. De wijnen zijn in jonge fase aangenaam, maar gaan na verloop van tijd meer karakter tonen. 

De wijnen worden gerijpt met de gistsporen. Ze worden twaalf maanden in eiken vaten bewaard (20% nieuwe vaten), daarna zes maanden in vaten voor de grote appellations. François vertrouwt ook op de bewegingen van de maan voor de verschillende fasen in de wijngaard en de kelder.

Over Le Limozin van Buisson Battault: De wijngaard Le Limozin telt in totaal iets meer dan 10 hectare en ligt oost/zuidoost op de grens, parallel aan de weg van Puligny Montrachet. Ook grenst Le Limozin aan de 2 bekende premier cru wijngaarden Charmes en Genevrieres, de uitlopers van het rotsgesteente. Net iets minder verfijnd dan de naastgelegen premier crus, geeft Le Limozin toch veel evenwicht, is vaak complex, intens, dik en lekker fruitig geparfumeerd. Hij benadert nog het meest Genevrieres, met een gedegen bewaarpotentieel. Onder de noemer van gemeentewijnen is Limozin vaak een van de betere Meursaults. Persoonlijk is Limozin voor ons heel herkenbaar. Wij verkochten 25 jaar geleden veel Limozin van het bekende wijnhuis Michelot. En die geur en smaak is heel herkenbaar. Heel intens en rijk. Olie-achtig ja, dat is wel het woord dat past bij Le Limozin.Bekijk hier ons aanbod van Domaine Buisson-Battault.

Reacties

Instagram Feed