Gritsch: Een eigen microklimaat

''Große Weine entstehen nicht im Keller, sondern im Kopf"

Klein maar fijn, dat is Oostenrijks voor wijnliefhebbers. Door hun kwalitatief hoogstaande karakter staan Oostenrijkse wijnen hoog aangeschreven: lieveling van sommeliers, bejubeld door wijnkenners en geroemd door journalisten. Wijnschrijver Hubrecht Duijker noemde Oostenrijk ooit 'het meest opwindende wijnland van Europa'.
Just saying. 



Gritsch Mauritiushof ligt in het dorpje Spitz aan de Donau , zo'n 90 kilometer ten westen van Wenen in de Wachau. Al in de 13e eeuw kwamen monniken (de wijnmakers bij uitstek in die tijd) de druiven hier ophalen om te verwerken voor wijnproductie. Sinds 1799 is het Mauritiushof eigendom van de familie Gritsch, die er sinds die tijd ook hun eigen druiven tot wijn maakten. Sinds dien maakt Gritsch deel uit van de top 10 domeinen van Oostenrijk.

Zodoende zijn Franz-Josef en Maria Theresia Gritsch alweer de 7e generatie wijnmakers. De wijnen van Gritsch zijn als echte 'terroir'-wijnen te typeren. Een optelsom van de typiciteit van de diverse druivenrassen, de unieke eigenschappen van elke wijngaard met ieder een eigen microklimaat en de invloed van de wijnmaker zelf. In dit geval een voorliefde voor recht-door-zee fruitgedreven wijnen.

Een van de projecten die Franz-Josef in 2008 is gestart is het opnieuw aanplanten van de Atzberg, een sinds de jaren '50 niet meer gebruikte helling. De eerste vermeldingen (uit 1382) spreken van de Ärzberg, vanwege de typische bodem met een hoog ijzergehalte. Een uniek terroir met wijngaarden die een hellingshoek tot 75% kennen.

Gritsch kreeg in de 2019 editie van het toonaangevende Duitse vaktijdschrift Falstaff Magazin 4 (van de 5) sterren. Hun wijnen worden allemaal tussen de 90 en 95 op 100 gewaardeerd.


Bekijk hier ons aanbod van Gritsch.

Reacties

Instagram Feed