Twee top domeinen in Fleurie

Fleurie bevindt zich in het centrum van de Beaujolais. De bijnaam van dit gebied is, hoe kan het ook anders, "de fleurige". Fleurie is een gezellig dorp dat aan de voet van een glooiende berghelling rust. Het is de duurste cru van de Beaujolais. Binnen dit gebied heeft Vojacek wijnen van twee verschillende wijndomeinen.


- DOMAINE DES MARRANS -

"Un fou pour cultiver la vigne, un artiste lucide pour faire le vin, un amoureux pour le boire. Et un poète pour en chanter la gloire"

Dit domein bestaat uit een klein landgoed in het hart van Fleurie. Het domein werd in 1970 gesticht door Jean-Jacques Melinand. Nadat hij meer percelen met oude wijnstokken had gekocht in de buurt van Les Marrans, verhuisde hij het domein naar een grotere kelder die aan de wijngaard grenst. Vanaf deze periode veranderde Jean-Jacques de naam in Domaine des Marrans.

Dit domein hebben we met grote belangstelling gevolgd omdat de wijngaarden op de beste terroirs gelegen zijn, maar de wijnen bleven onder leiding van Jean-Jacques 'austère' en niet sappig genoeg...tot  zoon Mathieu de touwtjes in handen nam en zijn eigen koers kon varen. De omschakeling bleek een belangrijk keerpunt te zijn voor dit domein.

Mathieu is getrouwd met Pauline Passot van Domaine La Grosse Pierre. Samen maken ze onderdeel uit van de jonge generatie Beaujolais-makers. Na 2 jaar buitenland-ervaring heeft hij zich bij het 20 hectare grote domein van vader Jean gevoegd. Sleutelwoorden zijn lage rendementen en rijping op eikenhouten foeders. De lieu-dit Champagne is onze favoriet; bewaar deze wijn het liefste twee jaar! Dan drink je een grote wijn.


- DOMAINE DE LA GRAND COUR -

Toen Jean Louis in 1969 het Domaine de la Grand Cour kocht, was het al een van de oudste domeinen in Fleurie. Het omvat negen hectare verdeeld over drie aangrenzende terroirs: Grand Cour, Chapelle des Bois en Champagne met wijnstokken van 40 tot 70 jaar.

Sinds 2009 biologisch gecertificeerd, maar ze werken al decennia lang biologisch. Jean-Louis streeft ernaar om terroir wijnen te maken en volgt daarom dezelfde werkwijze voor al zijn wijnen. Hij zegt dat het zo simpel is, maar je moet wel goede inheemse gisten hebben. Hier voegen ze niets toe, geen gist en geen zwavel. Het begint bij de koolzuurgisting van de hele tros. Vanaf dan volgen ze het eerste sap op de bodem als de fermentatie langzaam begint. 

Dit is bijna Pinot! Jean Louis kiest voor een lange vinificatie van 2 tot 3 weken waarbij de temperatuur langzaam stijgt van 7 tot 18 graden. Koeler vinifiëren zorgt voor minder tannine-extractie, alleen fruittonen. De typische transparant kleur van Grand Cour ontstaat door de langdurige inweking, niet door hitte.


- FLEURIE WIJNEN -

Binnen Fleurie zijn er twee top domeinen, die zich goed onderscheiden van elkaar. Zo heeft Jean Louis van La Grand Cour een grote klassieker met een echt bewaarpotentieel. De Fleurie 2019 vieilles vignes du clos. Deze wijn gaat perfect samen met bijvoorbeeld een Gebraden reerug aan het bot.

Wat Domaine des Marrans betreft beveelt Vojacek onder andere de Fleurie 2018 'Lieu dit' Champagne aan. Heerlijke frisheid in de mond, met verfijnde tannines en veel zwarte bessen. Wat te denken bij een lekker stukje vis? Gegrilde varkenskoteletten, parelhoen, Varkenshaas Of een gevulde kwartel met champignons.


Bekijk hier ons aanbod uit Fleurie.

Reacties

Instagram Feed