Gloriosa galicia



Koud. Nat. Atlantische invloeden. Schrale bodems. Galicië, de Noordwestelijke uithoek van Spanje, was tot voor kort een nogal nietszeggende wijnregio. Voor nu focussen we ons op het zuiden in Galicië, de Rias Baixas. Hier werden van oudsher levendige wijnen gemaakt van de Albariño. Deze eenvoudige tafelwijnen werden jong gedronken, het liefst bij vis. En dan vooral gedronken door de Galiciërs zelf.

Die tijden zijn veranderd. De algehele kwaliteit van Albariño wijnen is tegenwoordig indrukwekkend. In het bijzonder van onze 'new entry' Eulogio Pomares. Een absolute topreferentie! Al zijn wijnen zijn van wereldklasse en doordrenkt met karakter en complexiteit, maar tegelijkertijd gemaakt zijn om direct van te genieten.

Benieuwd naar de smaak van Albariño? Het zijn over het algemeen frisse witte wijnen. Aromatisch hebben ze iets weg van een fijne Muscadet, maar dan aromatischer alsof de wijn met Viognier van een koel klimaat geblend is. Naarmate ze ouder worden, ontwikkelen ze een mineraal karakter zoals een Riesling. Geuren en smaken zijn meestal subtiel en genuanceerd.



Galicië, het koelste en regenachtigste deel van Spanje, wordt vanwege z'n weelderige groene valleien ook wel groen Spanje genoemd. Aan de Atlantische kust bloeit de zeevruchtenteelt, die heel Spanje voorziet van oesters, mosselen, kokkels en krab. In de Rias Baixas groeit de Albarino langs een pergola zodat het fruit hoger boven de grond hangt, beter beschermd tegen vocht en schimmels is en beschermd wordt tegen de felle zon.


Bekijk hier ons aanbod uit de Rias Baixas.

Reacties

Instagram Feed