Henri Pelle maakt complexe, mineraalrijke wijnen

Het wijnhuis Pellé (4 generaties) is gevestigd In het dorpje Morogues, midden In het hart van Frankrijk, op het meest oostelijke puntje van de Loire Vallei. Het is tevens het centrum van de Menetou Salon. 


Dit gebied heeft altijd in de schaduw van Sancerre geleefd, enerzijds qua grootte (20% van omvang Sancerre), maar er zijn ook relatief weinig producenten actief (een stuk of 30) waarvan maar een klein gedeelte gericht is op het maken van terroirwijnen. 



Paul Henry Pellè is een bescheiden man, maar zeer gedreven en gefocust op kwaliteit. Tijdens één van onze eerste bezoeken, vertelt hij ons dat de complexiteit van zijn wijnen allemaal te danken is aan de Kimmeridgian bodem.



Deze bodem bestaat uit klei, kalksteen, mergel en enorme hoeveelheden verpulverde oesterschelpen (plaatselijk Terres Blanches genoemd). De eerste daad van Paul Henry was om alle pesticiden en herbiciden te verwijderen en de grond te voeden met compost van eigen bodem en biologische preparaten. 


In de wijnkelder worden zijn wijnen ongefilterd gebotteld om hun aromatische zuiverheid te behouden. Eenmaal op fles hoef je niet lang te wachten om de klasse van zijn wijnen te ervaren.  



Het geheim zit ‘m in de hoogte. Veel zonuren met veel frisheid zorgt voor rijpheid met lekkere frisse zuren. Daarbij liggen de wijngaarden vol met Kimmeridgian kalksteen. Vergelijkbaar met de grote terroirs van Chablis, Sancerre Chavignol en delen in de Champagne. Deze bodem staat garant voor complexe, elegante, mineraalrijke wijnen die ook goed ouder kunnen worden.



Bekijk hier ons aanbod van Domaine Pellé

Reacties

Instagram Feed