Het boegbeeld van de loire

Sancerre is hét boegbeeld van de Loirewijnen en – sans aucun doute – een van de allerfijnste Franse wijnen. De appellatie Sancerre staat voor witte topwijn van Sauvignon Blanc (ruim 80% van de productie is wit) maar levert ook verrassend mooie rode en rosé wijnen van de Pinot Noir.

Enerzijds is Sancerre een zeer toegankelijke appellatie, zelfs voor mensen die nieuw zijn met wijn. In vergelijking met het pittige vuurwerk dat wordt gevonden in Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland of Chili waarderen wij vooral de zachtheid en fijnheid van de aroma's. Daarom zijn witte Sancerres beroemd en geliefd over de hele wereld. 

Hoewel ze een duidelijk herkenbaar smaakprofiel hebben, knisperend fris, strak, zuiver, mineralig, met citrus- en grasaroma's, smaken zeker niet alle Sancerres hetzelfde. Sterker nog: de terroirs van deze streek verschillen nogal. Hier kruisen de wortels van een wijnstok dus rotslagen met verschillende kenmerken. In combinatie met de werkwijze van de producent zorgt dit voor duidelijke smaakverschillen.

Zo vind je in de westelijke heuvels van Sancerre les Terres Blanches: witte kleibodems met een hoog kalkgehalte die wijnen met flink wat pit en body afleveren. De vuursteenbodems van de oostelijke heuvels zorgen dan weer voor meer strak, minerale types. En dan zijn er nog de met kiezel bedekte Caillottes-bodems, die wat lichtere Sancerres voortbrengen. 

Sancerre is natuurlijk een echte classic bij fruits de mer. Het mineralige van de wijn past perfect bij de ziltige zeesmaken. Nog zo´n heavenly match is met het lokale topkaasje Crottin de Chavignol (ook andere fijne geitenkaasjes combineren hemels, btw). 

Het frisse, bescheiden karakter van de wijn doet het ook prima bij gegrilde kip of forel en bij frisgroene groenten als asperges, avocado en rucola. Rode sancerres zijn soepele, niet al te zware wijnen die geuren en smaken naar kersen, bessen en viooltjes. Licht gekoeld is dit een perfecte zomerwijn, heerlijk bij een stukje gegrilde tonijn  of op de huid gebakken zalm.

Bué, een van de belangrijkste gemeenten van de appellatie, ligt ten westenvan de stad Sancerre. Het is een typisch Frans wijndorp, de huizen en kelders van de vele wijnboeren verdringen zich om hun positie langs de hoofdweg van het dorp. Maar er is nog meer. Noordwaarts gaat de wijnroute naar het gehucht Venoize. De wijnboeren die hier in Venoize zijn gevestigd, horen bij Bué, en terecht; ze werken met dezelfde Caillottes-wijngaarden.

De meest opvallende is misschien wel François Crochet (rechterfoto), die zijn domein naar de top katapulteerde na de overname van zijn vader. Een andere 'upcoming' naam is zijn neef Daniel Crochet (linkerfoto). Dit is de favoriete Sancerre producent van Olivier Poussier (de beste sommelier van de wereld geweest). Zowel François als Daniel maken fantastische Sancerres in zowel wit als rood. Ze laten zien dat het dorp Bué een belangrijke hoek van de Sancerre-appellatie is.



Bekijk hier ons aanbod van Daniel & François Crochet.

Reacties

Instagram Feed